Wat doet een personal coach?

Hoe werkt een personal coach?

 hoe werkt een personal coach?

Net zoals coaches voor topmanagers en voor topsporters, gaan personal coaches een heel duidelijke verbintenis met jou aan. Er wordt samengewerkt naar een vooraf afgesproken resultaat. In dit geval: uitzoeken waarom je vastzit in jouw job en hoe je daar zo snel mogelijk kan uitgeraken. Let wel op: personal coaches zijn geen psychologen. Wij geven geen antwoorden, wij helpen jou om jouw inzichten terug zichtbaar te maken, om jouw persoonlijkheid terug zichtbaar te maken, om jou te ondersteunen bij de keuzes die je gaat maken.

Gebeurt alles dan vrijblijvend?

 

Klaar en duidelijk: neen. Elke personal coach heeft tot taak om samen met jou jouw programma uit te stippelen.

Elk programma telt op zijn minst 5 fases:vijf fases

Fase 1: kennismaking

Aan de hand van een (meestal gratis) kennismakingsgesprek leren jullie elkaar kennen. Coaching gebeurt op basis van vertrouwen, het moet ‘klikken’ tussen de coachee en de coach.

Doel? Beslissen of jullie samen een coachingtraject aangaan.

 

Fase 2: voorbereiding

Jouw coach zal jou op de één of andere manier vragen stellen om zo jouw programma zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden. Sommige coaches werken via telefoon, ik verkies telefoon en mail. Het voordeel van een mail is dat je zeer geconcentreerd en op jouw tempo de vragen kan beantwoorden, zonder druk van buitenaf.

Doel? Een zo efficiënt mogelijk traject opbouwen.

 

Fase 3: de eerste sessie

Elke coach heeft een bepaalde manier om te starten. Ik verkies om via wandelcoaching te starten. Wandelcoaching biedt jou een aantal extra voordelen ten opzichte van een coachingsessie in een kamer of bureau:

–          Je wandelt met elkaar en naast elkaar, er is geen gevoel van ongelijkheid tussen de coachee en de coach.

–          Je hebt minstens een half uur nodig om de dagdagelijkse beslommeringen uit jouw hoofd te zetten zodat de coachingsessie om jou gaat. Hersenen kunnen in stress of in ontspannen mode zijn en stress zorgt ervoor dat je altijd dezelfde handelingen zal doen, op exact dezelfde manier zal reageren zodat je ook altijd hetzelfde resultaat krijgt. Elke coach moet ervoor zorgen dat je eerst “ontstresst” zodat je nieuwe inzichten kan verwerven. Wandelen is één van de beste manieren om te ontstressen.

 Tijdens die eerste sessie worden de fundamenten gelegd voor het succes van de begeleiding door de coach. Zo’n eerste sessie is pas geslaagd als beide partijen een wederzijds gevoel van vertrouwen in elkaar hebben en waarbij de coachee na afloop vertelt dat “dit hem deugd doet”. Dit is meestal ook de sessie waarin emoties vrijkomen.

 

Fase 4: de tussenfase

Tijdens en na jouw eerste sessie zal jouw coach jou een aantal vragen stellen en oefeningen geven.  Dit “huiswerk” is belangrijk voor jou: zo kan je zelf verder werken aan jouw doel, aan het resultaat dat je wil behalen en zo kan je op die manier concreet aan jezelf werken.

Doel? Jouw veranderingstraject is gestart, dag na dag kan je verder werken aan jouw nieuwe inzichten en aan de voorbereiding van jouw volgende sessie.

 

Fase 5: de tweede sessie

De tweede sessie bouwt altijd voort op de eerste en op de eventuele contacten die er tussen de coachee en de coach geweest zijn tussen de 2 sessies. De antwoorden van het huiswerk worden verwerkt door jouw coach en zo bouw je verder naar jouw uiteindelijk doel, naar het resultaat die jullie samen willen bereiken. Voor veel coachees is dit ook de belangrijkste sessie omdat hier niet alleen verder gebouwd wordt op wat al bezig was maar ook omdat hier een aantal duidelijke inzichten zichtbaar worden:  

personal coach checklist  Je ziet welke routines je hebt die jou kunnen blokkeren

personal coach checklist Je weet voor welke energielekken je moet oppassen 

personal coach checklistJe weet wat voor jou belangrijk is op jouw werk om jou energiek te voelen tijdens en na het werk  

personal coach checklistJe leert hoe je met bepaalde stresssituaties moet omgaan

Doel? Na die tweede sessie heb je een veel beter zicht op… jezelf en hoe je jezelf kan helpen in het vinden 

sleutel naar succes

van meer voldoening, meer waardering tijdens jouw job of bij het vinden van de juiste job voor jou.

Elke mens is uniek. Elke mens reageert anders op bepaalde situaties en elke mens heeft nood aan feedback om er beter van te worden. Topsporters doen dit al jaren en met duidelijk resultaat. Topmanagers overleggen met hun personal coach en toetsen hun beslissingen aan hem. Waarom zou jij dan geen beroep mogen doen op jouw personal coach?

 

Stel jezelf één van deze vragen:

personal coach checklistBen jij klaar om opnieuw waardering te krijgen omdat je de juiste job doet en omdat je die goed doet?

 

personal coach checklistBen jij klaar om terug excellente resultaten te halen omdat je doet wat je graag doet en omdat je daardoor ook steeds verbetert?

personal coach checklistBen jij klaar om ’s morgens met energie op te staan en ’s avonds met evenveel energie terug thuis te komen van jouw werk?

Als je ‘ja’ geantwoord hebt op één of meerdere van die vragen, dan ben jij klaar om jouw situatie succesvol te verbeteren. Ga op zoek naar jouw coach en werk samen aan jouw geluk.

En vergeet niet: mensen met ambitie laten zich altijd coachen!