Opleiding gecertificeerde coach in de natuur

Doelstelling: Leer als gecertificeerde coach de natuur inzetten in jouw praktijk en biedt zo extra meerwaarde aan jouw klanten.

 

 

Dit vijfdaagse leertraject + extra intervisiedag, in samenwerking met Natuur & Bos Vlaamse Overheid, leert je hoe je de natuur kan inzetten als partner in het coachingproces. De docenten zijn deskundige natuurcoaches uit Vlaanderen en een mentor. De opleiding biedt je de praktische kennis, de inzichten, de vaardigheden en de kansen om je persoonlijk te ontwikkelen tot gecertificeerde natuurcoach. 60 collega-coaches hebben deze opleiding al gevolgd en vinden de “hands-on doe-en ervaarmethodiek” één van de belangrijkste voordelen.

Het traject is opgebouwd uit 5 leerdagen met reflectieve en praktische opdrachten tussen de dagen in en een intervisie dag, ongeveer 4 maand na dag 5. Via de leeromgeving deel je inzichten en ervaringen met de begeleiders en collega-deelnemers.

Elke leerdag en de intervisiedag gaan door in een verschillend Natuurgebied van Natuur en Bos Vlaamse Overheid. Ook de begeleidende coaches wisselen in functie van hun expertise. De mentor is het hele traject aanwezig, zorgt voor samenhang en ondersteunt de persoonlijke ontwikkeling van elke deelnemer.

 

 

Het leertraject is ontwikkeld rond de B∞M Methode©, een methode die de verbondenheid met de natuur als hefboom voor de coaching gebruikt, en bestaat uit volgende modules:

 • dag 1: je leert de natuur als bron en inspiratie te gebruiken in het coachingproces.
 • dag 2: je leert de natuur inzetten in loopbaanbegeleiding volgens de B∞M Methode©.
 • dag 3: je leert hoe de natuur te gebruiken als inspirator in het focussen op emoties, het zorgen voor welzijn en het ontwikkelen van veerkracht.
 • dag 4: je leert coachen in de natuur volgens de B∞M Methode©  bij stress en burn-out.
 • dag 5: je krijgt praktische wenken bij het coachen in de natuur en handige informatie om je nieuwe specialisatie als ‘sterk merk’ uit te spelen in je communicatie en marketing. We geven je meer informatie over je certificering en het netwerk van natuurcoaches.
 • dag 6: intervisiedag. Je consolideert de inzichten en vaardigheden die je doorheen de leerdagen hebt opgedaan aan de hand van praktijkoefeningen. Je leert via intervisie je groeiende expertise in natuurcoaching te delen. Optioneel (*) rond je je certificeringsproces af in een interview met de certificering-assessor(en)

Doorheen het leertraject werk je aan een logboek met observaties, leerervaringen, ideeën voor toepassing in eigen praktijk en leerdoelen voor verdere verdieping. Wederzijdse feedbackmomenten tussen mentor, begeleidende natuurcoach en deelnemers maken deel uit van elke module.

wandelcoaching: een gratis kennismaking

Aan het einde van het traject krijg je een attest van deelname als eerste stap in de certificering. Het certificaat is het kwaliteitslabel ‘gecertificeerd natuurcoach Vlaanderen’.

(*) certificering tot natuurcoach is een optie waar je zelf voor kiest. Je start het certificeringsproces op het moment dat je er klaar voor bent, dit ten vroegste 4 maand na het afronden van dag 5 van het leertraject. Je vervult hiertoe specifieke opdrachten. Parallel aan de intervisie dag geef je en krijg je feedback over deze opdrachten. Bij een positieve evaluatie volgt de certificering

 

Inschrijven?

Wil je graag deelnemen aan dit leertraject? Fijn! Volg dit stappenplan:

 1. Schrijf je hieronder kosteloos in op het intakegesprek, waar je gevraagd zal worden om een profiel aan te maken. De datum en locatie die je ziet naast de inschrijvingsknop zijn niet van tel. Je plant het telefonische intakegesprek op een datum naar keuze.
 2. Vul vervolgens deze beknopte vragenlijst in over je coaching expertise en je motivatie om de natuur daarin aan te wenden.
 3. Een medewerker van Inverde neemt contact met je op om een intakegesprek in te plannen.
 4. Tijdens de telefonische intake bespreken we aan de hand van de ingevulde vragenlijst, de wederzijdse verwachtingen en of je klaar bent voor het leertraject. Deze intake is ook in jouw belang. Alleen met voldoende voorkennis en expertise in coaching, kan je je leerdoelen en je verwachtingen in persoonlijke ontwikkeling realiseren.
 5. Bij groen licht en jouw akkoord voor inschrijving, krijg je van ons een factuur, die je binnen de 14 dagen dient te betalen.
 6. Hebben we jouw betaling ontvangen? Proficiat, je ontvangt dan snel een inschrijvingsbevestiging.

 

Trainers

De trainers zijn specialisten in hun vak en beschikken over een rijke ervaring:

Luc Mastelinck is wandel- en businesscoach en is naast trainer ook de mentor voor de volledige opleiding

Liesbeth Saerens is wandelcoach-psycholoog,

Peter Massy is natuurcoach,

Valentijn De Cock is praktijkinstructeur bij Inverde,

Ruth Jansen en Lieve Sebreghts zijn wandelcoach en

Patrick De Bodt is projectleider coachen in de natuur.

 

Details

 • Aantal dagen: 5 + intervisiedag
 • Doelgroep: gecertificeerde en/of ervaren coaches die de natuur willen inzetten in hun praktijk.
 • Voorkennis: het leertraject is een ‘add on’ op het vlak van de coachingmethode. Certificering en/of expertise in coaching, zowel inhoudelijk als methodisch, is dus vereist. De vereiste kennis en ervaring toetsen we samen met elke deelnemer aan de hand van een ingevulde vragenlijst en het intakegesprek dat daarop volgt.

Kostprijs

€ 2 340,00 (excl BTW) of € 2 830,00 incl BTW– voor de 5 dagen + intervisiedag en intakegesprek

Subsidie via KMO Portefeuille mogelijk, tot 30% van inschrijvingsprijs excl BTW. Erkenningsnummer Natuurinvest DV.O107537

 

Enkele sfeerbeelden van de afgelopen opleiding. We beginnen in september opnieuw.

 

 

 

KMO-portefeuille

Ben je zelfstandige of oefen je een vrij beroep uit? Dan kan je gebruik maken van de kmo-portefeuille en financiële steun ontvangen tot 30% van de kostprijs van de opleiding. Meer informatie hierover lees je via deze link.

Inbegrepen

In deze prijs zijn inbegrepen: een intakegesprek, vijf opleidingsdagen,intervisiedag, de handleiding en drie handboeken, het certificeringsmoment en een rugzak met praktische tools. Wij voorzien op elke opleidingsdag een gezonde lunch, water en koffie/thee.

 

SCHRIJF ME IN

 

  

Herfst 2020

 • Periode
  Het leertraject vindt plaats op volgende data telkens van 9u30 tot 17u30:
  vrijdag 11 en zaterdag 12 september 2020, vrijdag 09 oktober 2020, vrijdag 13 november 2020 en vrijdag 4 december 2020. Intervisiedag, 16 april 2021
 • Plaats
  De lessen vinden plaats op wisselende locaties in Vlaanderen:
  11/9 Drongengoedbos (Ursel), 12/9 Blaasveldbroek (Willebroek), 09/10 Kiewit (Hasselt), 13/11 Meerdaalwoud (Oud-Heverlee) en 04/12 Zoniënwoud (Hoeilaart). Intervisiedag, 16/04/21, nog te bepalen
 • Deelnemers
  min. 14 – max. 16
 • Lessenschema
  Datum Docent Vak
  11 sep 2020 Patrick De Bodt Projectleider
  11 sep 2020 Luc Mastelinck Wandel- en Business Coach
  12 sep 2020 Peter Massy Natuurcoach
  12 sep 2020 Luc Mastelinck Wandel- en Business Coach
  09 okt 2020 Ruth Jansen Wandelcoach
  09 okt 2020 Luc Mastelinck Wandel- en Business Coach
  13 nov 2020 Liesbeth Saerens Wandelcoach-Psycholoog
  13 nov 2020 Luc Mastelinck Wandel- en Business Coach
  04 dec 2020 Patrick De Bodt Projectleider
  04 dec 2020 Luc Mastelinck Wandel- en Business Coach
  04 dec 2020 Valentijn De Cock Lesgever Inverde
  16 apr 2021 Intervisiedag