Leertraject coach in de natuur

De nieuwe opleiding tot gecertificeerde coach in de natuur start op 22 maart 2024. Wil je er bij zijn?  Schrijf je nu in!

Doelstelling: Leer als gecertificeerde coach in de natuur de natuur inzetten in jouw praktijk en biedt zo extra meerwaarde aan jouw klanten.

Ontdek de kracht van Coachen in de natuur. Dit leertraject bouwt verder op het vijfdaagse programma dat het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid tot begin 2020 via Inverde aanbood. Hetzelfde team van lesgevers-coaches heeft de inhoud en aanpak verder verfijnd op basis van de ervaringen bij Inverde en de feedback van 62 deelnemers over 5 sessies.

 

Dit zesdaagse leertraject + extra integratiedag leert je hoe je de natuur kan inzetten als partner in het coachingproces. De trainers zijn specialisten in hun vak en beschikken over een rijke ervaring. De opleiding biedt je de praktische kennis, de inzichten, de vaardigheden en de kansen om je persoonlijk te ontwikkelen tot gecertificeerde natuurcoach. Meer dan 100 collega-coaches hebben deze opleiding al gevolgd en vinden de “hands-on doe-en ervaarmethodiek” één van de belangrijkste voordelen.

Het traject is opgebouwd uit 6 leerdagen met reflectieve en praktische opdrachten tussen de dagen in en een integratie/certificatiedag, ongeveer 4 maand na dag 6. Doorheen het leertraject werk je aan een logboek met observaties, leerervaringen, ideeën voor toepassing in eigen praktijk en leerdoelen voor verdere verdieping. Wederzijdse feedbackmomenten tussen mentor, begeleidende natuurcoach en deelnemers maken deel uit van elke module.

De  B∞M Methode© vormt de rode draad doorheen de dagen. Het is niet alleen een traject om te leren coachen in de natuur, je ontwikkelt ook jezelf door met elkaar te oefenen en de natuur in te zetten voor je eigen vragen en uitdagingen.

Elke leerdag en de intervisiedag gaan door in een verschillend natuurgebied van. Ook de begeleidende coaches wisselen in functie van hun expertise. De mentor is het hele traject aanwezig, zorgt voor samenhang en ondersteunt de persoonlijke ontwikkeling van elke deelnemer.

 

 

Het leertraject is ontwikkeld rond de B∞M Methode©, een methode die de verbondenheid met de natuur als hefboom voor de coaching gebruikt, en bestaat uit volgende modules:

 • dag 1: “Inspiratie” Je wordt je bewust van de natuur als bron van inspiratie, je leert manieren om de natuur in te zetten in het coaching proces. je maakt kennis met de B∞M Methode© en ontdekt de meerwaarde ervan.
 • dag 2:  “Observatie en waarnemen” We oefenen een basisvaardigheid als natuurcoach: je observatievermogen. Wat zie, hoor en lees je tussen de regels door? Het geeft je als coach in de natuur een goudmijn aan informatie en inzicht over je cliënt.
 • dag 3: “Loopbaanbegeleiding” Je leert de natuur inzetten in loopbaanbegeleiding. Je integreert werkvormen die energie geven en die de coachee inzicht geven in zijn (toekomstige) loopbaan We leiden naar meer loopbaangeluk.
 • dag 4:  “Veerkracht en herbronnen”  Je verwerft inzichten en werkvormen in de natuur die rust brengen, zacht activeren en stress beheersen. Je leert via de natuur bij te dragen aan de preventie en nazorg van burn-out.
 • dag 5:  “Marketing: Starten als coach in de natuur”  Je doet praktische natuurkennis op en krijgt praktische wenken en handige informatie om je nieuwe specialisatie als ‘sterk merk’ uit te spelen in je profilering.
 • dag 6: “Intervisiedag” Je consolideert de inzichten en vaardigheden die je doorheen de leerdagen hebt opgedaan. Via intervisie deel je jouw groeiende expertise in coachen in de natuur. Je krijgt feedback van de lesgever(s).
 • dag 7: “Integratiedag”  Afronding en mogelijkheid tot het behalen van jouw certificaat als coach in de natuur.

Doorheen het leertraject werk je aan een logboek met observaties, leerervaringen, ideeën voor toepassing in eigen praktijk en leerdoelen voor verdere verdieping. Wederzijdse feedbackmomenten tussen mentor, begeleidende natuurcoach en deelnemers maken deel uit van elke module.

wandelcoaching: een gratis kennismaking

Na het doorlopen van het traject krijg je een attest van succesvolle deelname. Daarna kies je zelf of je door wil gaan met de certificering. Hiervoor vervul je opdrachten en en praktische proef. Bij het succesvol uitvoeren van deze stappen verwerf je het attest“Coach in de Natuur”

 

Reserveer nu jouw plaatsje

Wil je graag deelnemen aan dit leertraject? Fijn!

 

Klik op deze link en je bent al een stap dichterbij.

Trainers

De trainers zijn specialisten in hun vak en beschikken over een rijke ervaring:

Luc Mastelinck, coach in de natuur/trainer

Peter Massy, coach in de natuur/trainer, partner NextStep coaching

Linske Brood, coach in de natuur/trainer

 

 

Tarieven: zie website NextStep coaching

 

 

We vertoeven de hele dag in de natuur. Zorg dus ook voor je eigen water voor tijdens de dag en voor eventueel een tussendoortje als je daar behoefte aan hebt. We sturen voor de start nog meer detailinfo.

 

Enkele sfeerbeelden van de afgelopen opleiding. Wil je er de volgende keer ook bij zijn? Verzeker je nu van jouw plaatsje!

 

 

 

 

 

 

 Klik op deze link en je bent al een stap dichterbij.

Periode lente 2024:  nog plaatsen vrij

 • Periode
  Het leertraject vindt plaats op volgende data telkens van 9u30 tot 17u00:
 • Plaats
  Het traject vindt plaats op wisselende locaties in Vlaanderen:
  22/03/24 Kluisbos, (Kluisbergen), 23/03 Kluisbos, (Kluisbergen), 26/04 De Liereman (Turnhout), 24/05 Zoete Waters (Oud-Heverlee/Leuven), 22/06 domein Zevenbergen (Ranst), 20/09 Kalmthoutse Heide (Kalmthout), 08/11/24 Gentbos (Merelbeke)